Let posadke SpaceX zamuja; Musk dobi mešane rezultate za COVID-19
SpaceX je svoj drugi polet astronavta odložil za en dan zaradi močnega vetra in vremenskih razmer, ki bi lahko ogrozili predelavo in recikliranje raketnega pospeševalnika, kar je izstrelitev potisnilo v nedeljo.


Petkova novica o preložitvi je prišla po tem, ko je šef SpaceX-a Elon Musk razkril, da je dobil mešane rezultate testov za COVID-19 in je čakal na rezultat bolj dokončnega testa.


NASA-in skrbnik Jim Bridenstine je dejal, da morajo vsi, ki so pozitivni na COVID-19, v karanteni v skladu z NASINO in ostati izolirani. Uradniki so povedali, da sledenje stikov s strani SpaceX-a ni odkrilo povezave med Muskom in osebjem, ki je v tesnem stiku s štirimi astronavti, ki še vedno niso dovoljeni za let.


"Vsem lahko zagotovim, da smo videti dobro za izstrelitev (posadke) in vse kritično osebje," je dejal Benji Reed, vodja SpaceX-a, SpaceX.


Ni bilo takoj znano, ali bo Musk dovoljen na izstrelišču vesoljskega centra Kennedy, tudi če bodo kasnejši testi negativni.


Norm Knight, namestnik vodje pri Nasi, je dejal, da so smernice toge za omejevanje dostopa astronavtom pred poletom, da bi bili varni in zdravi.


"Nihče ni nad tem dostopom. Vseeno je, ali ste Elon Musk ali Jim Bridenstine," je dejal Knight na novinarski konferenci v petek zvečer. "Če teh protokolov niste izpolnili ali če je bil kateri koli od teh protokolov ogrožen, vas ne bomo pustili blizu posadke."Musk je prek Twitterja povedal, da je bil pozitiven na koronavirus, nato dvakrat negativen, nato spet pozitiven. Povedal je, da se v zadnjih dneh ni počutil preveč dobro - vohanje, kašelj, nizka vročina -, vendar trenutno nima simptomov.


"Torej je" Elon Musk Tests Negative for Covid "prav tako pravi naslov," je tvitnil.


Musk je dejal, da so bili njegovi prvi testi hitri testi in da je čakal na rezultate laboratorijskih testov. 15-minutni hitri testi so manj občutljivi kot laboratorijski testi, za obdelavo katerih je potrebno več ur.


Predstavniki NASA in SpaceX ne bi povedali, kje je bil Musk v petek, čeprav so uradniki potrdili, da ni bil pri Kennedyju. Njegovo podjetje ima sedež v južni Kaliforniji, kjer si ustvari dom. Lani maja je bil v Kennedyjevem nadzoru izstrelitve za ves vesoljski polet SpaceX-a maja lani.


Štirje astronavti - trije Američani in en Japonski - naj bi se v nedeljo zvečer odpravili na Mednarodno vesoljsko postajo.Eden od testnih pilotov na prvem astronavtskem letu SpaceXa Doug Hurley je dejal, da je prepričan, da bo Musk sodeloval pri izstrelitvi - ne glede na to, kje je.


"Ker Elona poznajo tako, kot jaz, bodo našli način, da bo zelo povezan," je Hurley dejal za Associated Press iz Houstona.


Prihajajoči let posadke prihaja le tri mesece po koncu testnega leta s Hurleyem in Bobom Behnkenom, oba astronavta NASA. Štirje astronavti se ves čas vesoljske postaje zadržujejo od pet do šest mesecev. Spomladi jih bo zamenjala še ena posadka, ki jo je izstrelil SpaceX.


Najnovejša izstrelitev je bila naletela na dan, da bi imela SpaceXova ojačevalna platforma dovolj časa, da se postavi na položaj v Atlantiku, glede na razburkano morje po tropski nevihti Eta. NASA in SpaceX sta še posebej željna pridobiti ta prvostopenjski ojačevalnik; uporabljen bo za naslednji izlet posadke.NASA je predala trajektna potovanja vesoljskih postaj v SpaceX in Boeing, ki po ukinitvi ladjevja leta 2011 še nikogar ni lansiral. Vesoljska agencija želi prihraniti velike, ker ne bo več treba kupovati sedežev na ruskih kapsulah Sojuz za ZDA. astronavti. Zadnja karta, ki jo je uporabil astronavt NASA, ki je iz Kazahstana izstrelil oktobra, je stala 90 milijonov dolarjev.


Medtem pa je ena izstrelitvena ploščad čez petek zagrmela raketo Atlas V z zaupnim vohunskim satelitom za Nacionalni izvidniški urad. Izstrelitev z letalske postaje Cape Canaveral je bila večkrat zamujala zaradi težav z blazinicami in vremenskimi vplivi. 

Share:

0 Comments:

Post a Comment