Okvare kablov ogrožajo priznani radijski teleskop Portoriko

Na tem ameriškem ozemlju se počasi razpletajo orjaški, starajoči se kabli, ki podpirajo enega največjih radijskih teleskopov z enim krožnikom na svetu, tako da je observatorij, znan po svoji ključni vlogi pri astronomskih odkritjih, potisnil na rob propada.Observatorij Arecibo, ki je pripet nad vrtačo v bujni gorski regiji Portorika, se ponaša s 30 metrov široko posodo, prikazano v filmu "Contact" Jodie Foster in filmu "GoldenEye" o Jamesu Bondu. Posoda in kupola, obešena nad njo, sta bila uporabljena za sledenje asteroidom, ki so se usmerili na Zemljo, za izvedbo raziskav, ki so privedle do Nobelove nagrade, in znanstvenikom, ki so poskušali ugotoviti, ali je planet primeren za bivanje.


"Kot nekdo, ki je od moje znanosti odvisen od Areciba, me je strah. Trenutno je zelo zaskrbljujoča situacija. Obstaja možnost kaskadnega, katastrofalnega neuspeha," je povedal astronom Scott Ransom iz Severnoameriškega observatorija za gravitacijske valove Nanohertz, ki sodeluje znanstvenikov v ZDA in Kanadi.


Prejšnji teden je ena glavnih jeklenic teleskopa, ki je zdržala 544 kilogramov, padla pod 283 kilogramov. Ta odpoved je še dodatno pokvaril reflektorsko posodo, potem ko se je avgusta zlomil pomožni kabel, ki je pretrgal 100-metrsko luknjo in poškodoval kupolo nad njim.


Uradniki so povedali, da so bili presenečeni, ker so avgustovsko strukturo ocenili in na podlagi prejšnjih inšpekcijskih pregledov verjeli, da bi lahko obvladala premik teže.


To je udarec za teleskop, ki ga je uporabljalo več kot 250 znanstvenikov po vsem svetu. Objekt je tudi ena glavnih turističnih znamenitosti Portorika, saj letno privabi približno 90.000 obiskovalcev. Raziskave so bile prekinjene od avgusta, vključno s projektom, ki znanstvenikom pomaga pri iskanju bližnjih galaksij.


Teleskop je bil zgrajen v šestdesetih letih in ga je med prizadevanji za razvoj protibalistične raketne obrambe financiralo obrambno ministrstvo. V pol stoletja je preživel katastrofe, vključno z orkani in potresi. Popravila orkana Maria, ki je leta 2017 opustošil Portoriko, so ob sprožitvi prvega kabla še potekala.


Nekateri novi kabli naj bi prispeli prihodnji mesec, vendar so uradniki dejali, da financiranje popravil z zveznimi agencijami ni bilo določeno. Znanstveniki opozarjajo, da se čas izteka. Le nekaj kablov zdaj podpira 900-tonsko platformo.


"Vsak od preostalih kablov konstrukcije zdaj podpira večjo težo kot prej, kar povečuje verjetnost še ene okvare kabla, kar bi verjetno povzročilo propad celotne konstrukcije," so v izjava v petek.


Univerzitetni uradniki pravijo, da so posadke že opazile prekinitve žic na dveh preostalih glavnih kablih. Opozarjajo, da so zaposleni in izvajalci ogroženi, čeprav se za oceno škode močno zanašajo na brezpilotne letalnike in oddaljene kamere.


Observatorij škodo ocenjuje na več kot 12 milijonov dolarjev, denar pa išče pri Nacionalni znanstveni fundaciji, neodvisni zvezni agenciji, ki je lastnica observatorija.


Tiskovni predstavnik fundacije Rob Margetta je dejal, da inženiring in ocene stroškov še niso končani in da bi financiranje popravil verjetno vključevalo kongres in razprave z zainteresiranimi stranmi. Povedal je, da agencija pregleduje "vsa priporočila za ukrepe v Arecibu."


"NSF je končno odgovoren za odločitve glede varnosti konstrukcije," je dejal v elektronskem sporočilu. "Naša glavna prednostna naloga je varnost vseh na lokaciji."


Predstavniki univerze in observatorija so povedali, da direktorja teleskopa Francisco Córdova ni na voljo za komentar. Observatorij je v objavi na Facebooku dejal, da je bilo vzdrževanje posodobljeno, zadnja zunanja strukturna ocena pa se je zgodila po orkanu Maria.


Najnovejša škoda je bila verjetno posledica razgradnje kabla s časom in dodatne teže, potem ko je pomožni kabel zaskočil, so sporočili z univerze. Avgusta je vtičnica, ki je držala ta kabel, odpovedala, kar je verjetno posledica proizvodne napake, so sporočili iz observatorija.


Težave so prekinile delo raziskovalcev, kot je Edgard Rivera-Valentín, znanstvenik Univerzitetnega vesoljskega raziskovalnega združenja na Lunarnem in planetarnem inštitutu v Teksasu. Septembra je načrtoval preučevanje Marsa, ko se je približal Zemlji.


"To je najbližji Mars, ki ga je moral biti, medtem ko ga je bilo mogoče opazovati tudi iz Areciba do leta 2067," je dejal. "Ne bom več zraven, ko bomo naslednjič lahko dobili to raven radarskih podatkov."


Observatorij v Portoriku velja za ključnega pomena za preučevanje pulsarjev, ki so ostanki zvezd, ki jih je mogoče uporabiti za zaznavanje gravitacijskih valov, pojav, ki ga je v svoji teoriji splošne relativnosti napovedal Albert Einstein. Teleskop se uporablja tudi za iskanje nevtralnega vodika, ki lahko razkrije, kako nastajajo nekatere kozmične strukture.


"Star je že več kot 50 let, vendar ostaja zelo pomemben instrument," je povedal Alex Wolszczan, poljski astronom in profesor na Pennsylvania State Unive

rsity.


Pomagal je odkriti prve planete zunaj sonca in pulsarja, opazovalnici pa je pripisal priznanje, da ima kulturo, ki mu je omogočila preizkušanje, kar je opisal kot divje ideje, ki so včasih delovale.


"Izguba bi bila res velik udarec za tisto, kar se mi zdi zelo pomembna znanost," je dejal Wolszczan.


Astronom v observatoriju v osemdesetih in zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja Wolszczan še vedno uporablja teleskop za določena dela, saj ponuja neprimerljivo kombinacijo visokofrekvenčnega območja in občutljivosti, za katero je dejal, da omogoča "ogromno" znanstvenih projektov. Med njimi: opazovanje molekul življenja, zaznavanje radijske emisije zvezd in izvajanje pulzarskega dela.


Teleskop je bil tudi poligon za podiplomske študente in je bil zelo priljubljen zaradi svojih izobraževalnih možnosti, je dejala Carmen Pantoja, astronomka in profesorica na Univerzi v Portoriku, največji otoški javni univerzi.


Na to se je oprla v svoji doktorski nalogi in se spomnila, da je v mladosti deklica zrla vanjo.


"Presenetila me je, kako velika in skrivnostna je bila," je dejala. "Prihodnost teleskopa je v veliki meri odvisna od tega, kakšno stališče bo zavzela Nacionalna znanstvena fundacija ... Upam, da bodo našli način in da jo bo rešila dobra volja." 

Share:

0 Comments:

Post a Comment