Sončni sistem je nastal v manj kot 200.000 letih


Že dolgo nazaj - približno 4,5 milijarde let - se je naše sonce in sončni sistem oblikovalo v kratkem časovnem obdobju 200 000 let. To je zaključek skupine znanstvenikov iz Nacionalnega laboratorija Lawrence Livermore (LLNL) po preučitvi izotopov elementa molibdena na meteoritih.Material, ki sestavlja sonce in preostali del sončnega sistema, je nastal zaradi propada velikega oblaka plina in prahu pred približno 4,5 milijardami let. Z opazovanjem drugih zvezdnih sistemov, ki so se oblikovali podobno kot naš, astronomi ocenjujejo, da je verjetno treba približno 1-2 milijona let za propad oblaka in vžig zvezde, vendar je to prva študija, ki lahko zagotovi številke v našem lastnem osončju .


"Prej časovni okvir nastanka v resnici ni bil znan za naš sončni sistem," je povedal kozmokemik LLNL Greg Brennecka, vodilni avtor prispevka, objavljenega v Science. "To delo kaže, da se je ta propad, ki je privedel do nastanka sončnega sistema, zgodil zelo hitro, v manj kot 200.000 letih. Če vse to prilagodimo človeški življenjski dobi, bi nastanek sončnega sistema primerjal z nosečnostjo, ki je trajala približno 12 let. namesto devetih mesecev. To je bil hiter postopek. "


Najstarejše datirane trdne snovi v sončnem sistemu so vključki, bogati s kalcijem in aluminijem (CAI), in ti vzorci zagotavljajo neposreden zapis o nastanku sončnega sistema. Ti vključki velikosti mikrometrov do centimetrov v meteoritih so nastali v okolju z visoko temperaturo (več kot 1300 Kelvinov), verjetno blizu mladega sonca. Nato so jih prepeljali navzven v območje, kjer so nastali ogljikovi hondritni meteoriti (in njihova matična telesa), kjer jih najdemo danes. Večina CAI je nastala pred 4,567 milijardami let v obdobju približno 40.000 do 200.000 let.


Tu nastopi ekipa LLNL. Mednarodna skupina je izmerila sestave izotopov in elementov v sledovih molibdena (Mo) različnih CAI, vzetih iz meteoritov ogljikovega hondrita, vključno z Allendejem, največjim ogljikovim hondritom na Zemlji. Ker so ugotovili, da ločene Mo-izotopske sestave CAI zajemajo celotno vrsto materiala, ki je nastal na protoplanetarnem disku, namesto le majhne rezine, so morali ti vključki nastati v časovnem obdobju kolapsa oblaka.


Ker je opazovani časovni razpon zvezdnega prirasta (1-2 milijona let) veliko daljši, kot so nastali CAI, je ekipa lahko natančno določila, katero astronomsko fazo v nastanku sončnega sistema je zabeležila tvorba CAI, in navsezadnje, kako material, ki tvori sončni sistem, se hitro priraste. 

Share:

0 Comments:

Post a Comment